Begonia stekken

Begonia stekken

4.6
(5)

De Begonia is een sierlijke kamerplant, die voorkomt in allerlei verschillende kleuren en patronen. Deze kamerplant is makkelijk te verzorgen en kan op verschillende manier gestekt worden. In dit blog leggen we alle 3 manieren om de Begonia te stekken stapsgewijs uit, zo kun je zelf thuis aan de slag met het stekken van jouw Begonia. 

Begonia stekken door middel van stengelstekken

De eerste methode om de Begonia te stekken is door middel van stengelstekken. Dit is de eenvoudigste en meest voorkomende manier van stekken. 

Stap 1

Maak allereerst je snoeischaar schoon. Deze kun je desinfecteren met alcohol, om te voorkomen dat er viezigheid en/of bacteriën de stek binnen dringen tijdens het knippen. 

Stap 2

Vind een groeipunt. Dit is een verdikt stukje op de stengel waarna meestal een klein knikje in de steel volgt. De groeipunten zitten vaak rondom blaadjes. Houd voldoende stengel naast het groeipunt over tijdens het afknippen van de stek. Het beste is vaak om ongeveer tussen 2 groeipunten in te knippen. Zorg dat een stekje ongeveer 2 bladeren heeft, zodat het voldoende energie kan genereren om verder te groeien. 

Stap 3

Nu kan je de stek laten wortelen in een substraat. Water is het meest gekozen substraat, omdat het makkelijk te verkrijgen is en de ontwikkeling van de wortels goed laat zien. Zorg ervoor dat het groeipunt onder water staat, maar de rest van de stek niet. Rondom het groeipunt zullen wortels zich ontwikkelen. Zodra deze lang genoeg zijn, kan de stek worden geplant in gewone potgrond. 

Begonia stekken door middel van bladstekken

Je kunt de begonia ook stekken door enkel een bladstek. Houd er rekening mee dat bij deze methode het wat langer kan duren voordat er wortels vormen en dat de stek iets minder slagingskans heeft. 

Stap 1 

Desinfecteer de snoeischaar waarmee je de stek wilt afknippen. 

Stap 2

Knip een blad met steel af, tegen de aanhechting van de stam. 

Stap 3

Dip de onderkant van de stek in stekpoeder, om wortelvorming te stimuleren. 

Stap 4

Nu kan de stek in potgrond worden gepot. Houdt de potgrond goed vochtig, maar niet te nat. 

Begonia stekken door middel van deling

Wanneer je meerdere stengels hebt groeien vanuit de pot, kun je de plant ook stekken door middel van deling. Hier ‘scheur’ je de Begonia uit elkaar om van 1 plant meerdere planten te maken. 

Stap 1

Haal de Begonia uit de pot en spoel de aarde van de wortels. Vaak merk je hier al welke stengel wat los zitten van het geheel en daardoor makkelijk van de kluit gehaald kunnen worden. 

Stap 2

Het gedeelte wat je eraf wilt halen kan langzaam eraf getrokken worden. Probeer zoveel mogelijk wortels intact te laten, door deze goed te ontwarren. Het is helaas niet te voorkomen dat sommige wortels sneuvelen. 

Stap 3

Nu kun je de verschillende delen planten in potten. Gebruik hierbij verse potgrond.

Wanneer de Begonia stekken?

De meest voordelige tijd om deze methodes toe te passen is in het groeiseizoen, dat begint in het voorjaar en eindigt aan het einde van de zomer. Dit is omdat kamerplanten veel profijt hebben van de gunstige omstandigheden, zoals dat het langer licht is en de temperatuur hoger ligt. Hierdoor merk je vaak dat je planten goed groeien en gedijen, dit maakt de kans op succesvolle stekken een stuk groter! 

Populair
Begonia rex red heart
Begonia Rex Red Heart Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Begonia rex escargot
Begonia Rex Escargot Stekje
15 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW
Begonia rex hugh mclauchlan
Begonia Rex Hugh McLauchlan Stekje
10 cm 6 cm
€ 400 incl. BTW

Beoordeel dit bericht

4.6 / 5. 5

Geplaatst in Planten stekken
123planten

Reacties (0)

Schrijf een reactie...
Ook interessant
Dieffenbachia stekken
123planten
123planten in Planten stekken
Dieffenbachia stekken - Wil je graag jouw Dieffenbachia stekken? Geen probleem! We leggen het je in 4 stappen uit.
Zamioculcas stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Zamioculcas stekken  - Stek jouw Zamioculcas eenvoudig, met de keuze uit 3 verschillende stek methodes.
Calathea stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Calathea stekken  - De Calathea is geliefd om zijn scala aan kleuren en patronen. Wil je die van jou graag stekken? Lees dan snel verder.
Strelitzia stekken 
123planten
123planten in Planten stekken
Strelitzia stekken  - De Strelitzia is een imposante kamerplant, die zeer geliefd is. Wil jij die van jou graag stekken? Dat kan!