Trachycarpus verzorging

De Trachycarpus is een winterharde palm, die zelfs de Nederlandse winters buiten overleefd. Van nature groeit deze palm in het Himalaya gebergte op grote hoogte. De Nederlandse naam is Hennep palm en hij behoort tot de plantenfamilie Arecaceae (palmenfamilie). Deze stoere winterharde palm staat bekend vanwege zijn waaiervormige blad en mannelijke stam. Het is een kamerplant die geschikt voor een standplaats met veel direct zonlicht en zodoende veel water verlangt.

Trachycarpus verzorging
 1. Trachycarpus fortunei
  € 79,00 incl. BTW
  Trachycarpus fortunei Henneppalm
  120 cm 27 cm
 2. Trachycarpus fortunei
  € 49,00 incl. BTW
  Trachycarpus fortunei Henneppalm
  70 cm 23 cm
 3. Trachycarpus fortunei
  € 119,00 incl. BTW
  Trachycarpus fortunei Henneppalm
  150 cm 30 cm
 4. Trachycarpus fortunei
  € 341,00 incl. BTW
  Trachycarpus fortunei Henneppalm
  180 cm 35 cm

Trachycaprus water geven

Gedurende de zomer dient de Trachycaprus in een vochtige grond te staan. Vooral bij warme dagen, als de palm buiten staat, is dagelijks een flinke scheut water nodig. De grond mag niet uitdrogen in de zomer. Gedurende de winter is het juist beter om de grond droog te houden. Dit voorkomt vorstschade. Bij een standplaats binnen is het beter om gedurende de winter de grond licht vochtig te houden.

De hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren, zoals luchtvochtigheid en hoeveelheid licht, daarom is het verstandig om te beginnen met kleinere hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond binnen 2 dagen droog, geef dan iets meer water. Is de grond na 5 dagen nog steeds erg nat, geef dan minder water per keer. Indien de palm buiten staat en de plantenbak is voorzien van drainage gaten zal het overtollige water wegstromen.

Sproeien

Het is raadzaam maar niet noodzakelijk om wekelijks de Trachycaprus te sproeien. Vooral bij een standplaats binnen is regelmatig sproeien gewenst. Het werkt als goede manier om stof te verwijderen en preventief tegen ongedierte.

Licht en warmte

De Trachycarpus wenst veel zonlicht. Buiten kan de palm in de volle zon staan. Plaats deze palm niet in de volle wind, blad zal daardoor sneller afsterven. Een standplaats naast een schutting of muur is ideaal.

Wanneer de Trachycarpus binnen staat, dan is minimaal 5 uur direct zonlicht per dag gewenst. Dit betekent dat de Trachycarpus tot 2 meter voor een raam op het zuiden mag staan, of voor een raam op het westen, oosten of noorden.

Bescherm de palm bij nachttemperaturen onder de -15 graden. Dit kan met een lichtslang of speciale winterhoezen voor palmen. Hierbij is het van belang dat de plantenbak is voorzien van een drainage gat, anders gaat stilstaand water bevriezen, wat ertoe kan leiden dat je plantenbak kapot vriest.

Minimale temperatuur

Overdag: -10 ℃
'S nachts: -15 ℃

Trachycaprus verpotten

Vooral buiten is het belangrijk een zo groot mogelijke pot te nemen voor de Trachycarpus. Hoe groter de wortelkluit wordt, hoe beter de palm bestand is tegen lage temperaturen. Daarnaast is er meer grond aanwezig wat vocht zal vasthouden. Hiermee is de kans op uitdroging kleiner. Gebruik een plantenbak welke 2x zo groot is als de wortelkluit. Bij potten met drainage gaten voeg je eerst een laag hydrokorrels op de bodem. Vervolgens een laag palmen grond of universele potgrond. Daarop plaats je de wortelkluit en vervolgens kun je de bak vullen met grond tot dezelfde hoogte als de grond voorheen was. Verpot bij voorkeur in de lente. Gedurende die periode herstellen de wortels het snelst. Het is aangeraden om deze palm eens per 3 jaar te verpotten. Ook is het raadzaam om de bovenste grondlaag elk jaar te vervangen.

Trachycarpussen kunnen ook in de volle grond worden geplaatst. Graaf een diep gat, vul deze eerst met een zak hydrokorrels, vervolgens een laag verse aarde en plaats daarop de palm. Vul de grond aan met verse grond.

Het voeden van de Trachycaprus

Geef de Trachycarpus vaste voeding. Doseer nooit meer dan de verpakking aangeeft. Voeding in de herfst of winter is overbodig en in deze periode kan het bijvoeden zelfs schadelijk zijn.

Trachycaprus onderhouden

Verkleurde bladeren

De onderste bladeren zullen op den duur verkleuren en lelijk worden. Dit is een natuurlijk proces en is niet te voorkomen. Wanneer de palm zwarte bladpunten heeft, is dat waarschijnlijk een teken van overmatige watergift. Bruine of gele bladeren zijn eerder een teken van te weinig water. Ook kan de overgang van een schaduwrijke standplaats naar een zonnige locatie tijdelijk zorgen voor gele bladeren. De nieuwe bladeren zijn beter bestand tegen het directe licht.

Snoeien

De onderste bladeren van deze palmen worden op den duur minder mooi. Door deze naar beneden te buigen zijn de bladeren eenvoudig met en snoeischaar te verwijderen. Bruine punten mogen met een schaar geknipt worden (video). Kort de stam niet in, hierdoor zal de palm sterven.

Vermeerderen

Trachycarpus palmen zijn alleen door middel van zaad te vermeerderen. Dit is echter een lastig proces zonder garantie op succes.

Bloeit de Trachycaprus?

De Trachycarpus kan buiten tot bloei komen. Gele trossen met bloemetjes zullen onderaan de kruin verschijnen. Het is verstandig om deze bloemen te verwijderen, dit kost de plant namelijk erg veel energie (video).

Giftig

De Trachycarpus is niet giftig.

Ziektes

Dopluis kan voorkomen bij een Trachycarpus. Verwijder besmette bladeren en behandel de palm eventueel met een bestrijdingsmiddel. Je kunt hiervoor kiezen voor een chemisch middel of een biologische vorm van ongedierte bestrijding.

Soorten

Er zijn verschillende soorten Trachycarpus bekend. Enkele soorten die 123planten regelmatig verkoopt: Fortunei en de Wagnerianus. Bekijk via onderstaande knop het gehele assortiment van de Trachycarpus.

Bekijk ons assortiment Trachycarpus kamerplanten.

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie