Chamaerops Humilis verzorging

De Chamaerops Humilis is de enige palm die van oorsprong uit Europa komt. Deze palm wordt niet erg groot in vergelijking tot andere palmen. De Nederlandse naam is daarom ook logisch: Europese Dwergpalm of Dwergwaaierpalm. Deze palm is zeer geliefd vanwege zijn winterhardheid en verdraagzaamheid van direct zonlicht.

Chamaerops Humilis verzorging
 1. Mooie volle Chamaerops humilis palm kopen bij 123planten
  € 32,00 incl. BTW
  Chamaerops humilis Dwergwaaierpalm
  75 cm 20 cm
 2. Chamaerops humilis compacta
  € 151,00 incl. BTW
  Chamaerops humilis compacta Dwergwaaierpalm
  100 cm 35 cm
 3. Chamaerops vulcano
  € 241,00 incl. BTW
  Chamaerops vulcano
  120 cm 40 cm
 4. Chamaerops humilis
  € 74,00 incl. BTW
  Chamaerops humilis Dwergwaaierpalm
  100 cm 28 cm
 5. Chamaerops vulcano
  € 82,00 incl. BTW
  Chamaerops vulcano
  60 cm 22 cm

Chamaerops Humilis water geven

De Chamaerops Humilis mag niet in de droge grond staan. Geef dagelijks water als de palm buiten in een kuip staat, vooral bij warme dagen. Binnen is het belangrijk dat de wortels niet verzuipen, omdat binnenbakken veelal geen drainage gaten hebben en overtollig water zodoende blijft liggen rondom de wortels. Geef daarom binnen geregeld kleine hoeveelheden water aan de palm. Geef de plant bijvoorbeeld eens per vijf dagen water in de zomer, en eens per twee weken in de winter.

Voor binnen: de hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de grootte van de palm en de grootte van de plantenbak. Begin daarom met kleine hoeveelheden water per gietbeurt. Is de grond na vier dagen nog steeds erg nat, verminder dan de hoeveelheid watergift. Controleer dit door een vinger in de aarde te steken, vooral bij een nieuwe kamerplant. Al snel leer je hoe vaak en hoeveel water de plant nodig heeft.

Watersysteem

Indien je de kamerplant opmaakt met vulcastrat en een watermeter verandert de watergift. Hierbij geef je eenmaal per week water, totdat de watermeter begint te bewegen. Des te kleiner de uitslag, des te beter. De watermeter geeft namelijk aan dat er te veel water in de pot staat. Je kunt dan ook het beste de watergift stoppen vlak voordat de watermeter uitslaat. In de winter kun je eenmaal per twee weken water geven. Vulcastrat is geschikt voor zowel binnen als buiten en bevat van nature voedingsstoffen waardoor de palm zich sneller kan ontwikkelen.

Sproeien

Het sproeien van de Chamaerops Humilis is niet noodzakelijk. Wel werkt het preventief tegen diverse soorten ongedierte en bevordert het de sierwaarde doordat stof wordt verwijderd.

Licht en warmte

De Chamaerops Humilis heeft minimaal vijf uur direct zonlicht nodig. Wanneer de Chamaerops Humilis naar buiten wordt verplaatst, waarbij de palm voorheen binnen wat verder van het raam stond, is het noodzakelijk hem geleidelijk aan direct zonlicht te laten wennen. Wanneer de palm zonder gewenning in direct zonlicht komt te staan kan het blad verbranden. Maar geen zorgen, de palm zal snel nieuw blad aanmaken dat prima bestand is tegen direct zonlicht.

Minimale temperatuur

Overdag: -10 ℃
'S nachts: -13 ℃

Chamaerops Humilis verpotten

Plaats de Chamaerops buiten in een pot met drainage gaten, waarbij de bodem is voorzien van hydrokorrels. Binnen is het overbodig om hydrokorrels te gebruiken, omdat er dan stilstaand water onderin de pot verzamelt zonder dat de wortels dit kunnen opnemen.

Het verpotten van de plant stimuleert de groei. Daarnaast voorkomt extra aarde dat de grond te snel uitdroogt. Verpot de Chamaerops in een plantenbak die minimaal twintig procent groter is. Het verpotten kan na de aankoop of in de lente. In deze periode herstellen wortels namelijk het snelst.

Bemesting van de Chamaerops Humilis

Bemest de Chamaerops in de lente en in de zomer. Het is af te raden om dit in de winter te doen. In de winter zit de palm namelijk in een rustperiode. Raadpleeg de verpakking voor de juiste dosering. Zowel vloeibare als vaste voeding is geschikt. Geef nooit een overdosis, dit leidt al snel tot verbranding van de wortels. De plant kan hierdoor doodgaan.

Chamaerops Humilis onderhouden

Verkleurde bladeren

Deze palm heeft niet snel last van verkleurende bladeren. Mochten de bladeren vergelen, dan heeft de Chamaerops waarschijnlijk een tekort aan stikstof. Bemesten is in dit geval raadzaam (geen overdosis geven). Bruine bladeren zijn vaak aan het afsterven van ouderdom. Geen zorgen: deze kun je gewoon afknippen. De palm maakt in de kern weer vers blad.

Indien de palm in de winter buiten heeft gestaan kunnen verkleurende bladeren duiden op vorstschade.

Snoeien

De stam van de Chamaerops Humilis is niet te snoeien. De bladeren mogen wel gesnoeid worden. Knip deze dichtbij de stam af. Pas hierbij op voor de stekels. Vooral de onderste bladeren worden op den duur minder mooi. Dit is een natuurlijk proces, waar helaas weinig aan te doen is. Het is dan ook raadzaam om deze te verwijderen.

Vermeerderen

Deze palm is te kweken door middel van zaad. Dit is redelijk eenvoudig ten opzichte van andere palmen. Temperatuur: vanaf 13 graden, verhoog de luchtvochtigheid voor meer succes. De luchtvochtigheid kan worden verhoogd door middel van een luchtzak.

Bloeit de Chamaerops Humilis?

De Chamaerops Humilis kan bloeien in Nederland, waarbij de mannelijke bloemen heerlijk ruiken. De bloemen zijn erg groot en geel van kleur. Het is wel verstandig deze te verwijderen om de plant energie te laten besparen.

Giftig

De Chamaerops Humilis is niet giftig, maar heeft wel stekels.

Ziektes

De Chamaerops heeft harde stugge bladeren waaraan ongedierte zich niet gemakkelijk kan hechten. Een harde waterstraal verwijdert hierdoor eenvoudig verschillende soorten luis en spint. Indien een besmette Chamaerops binnen staat is het raadzaam om hem buiten te plaatsen, maar niet direct in de volle zon. Zo wordt besmetting van andere kamerplanten voorkomen en zal de regen helpen met het bestrijden van het ongedierte.

Soorten

Bij 123planten hebben wij regelmatig een aantal soorten van de Chamaerops Humilis.

Bekijk ons aanbod Chamaerops Humilis palmen

Vond je deze informatie handig? Of stel ons een vraag, wij helpen je graag verder.
Kamerplanten Encyclopedie